Wydaje się że używasz starej wersji przeglądarki! Rekomendowane przeglądarki (lub w wersji wyższej): Internet Explorer 9 v.9 Mozila Firefox 8 v.8 Google Chrome 15 v.15
Informacje o cookies
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce cookies"

60-lecie węgierskiego Instytutu Ekonomiki Rolnictwa

2014-10-20

W dniu 7 października 2014 r. w Budapeszcie odbyła się konferencja pt. One Decade of EU Membership: Lessons Learned and the Road Ahead for the Agro-Food Sector in Central and Eastern European Economies, zorganizowana w ramach uroczystości obchodów 60-lecia działalności węgierskiego Instytutu Ekonomiki Rolnictwa (Agrárgazdasági Kutató Intézet – AKI).

W konferencji, na zaproszenie AKI, uczestniczyli przedstawiciele jednostek badawczo-rozwojowych z 13 krajów. Wśród zaproszonych gości obecni byli przedstawiciele IERiGŻ-PIB: prof. Włodzimierz Rembisz, dr Marek Wigier, dr Zbigniew Floriańczyk oraz dr Paweł Chmieliński.

Konferencję otworzył przedstawiciel Ministerstwa Rolnictwa Węgier oraz dr István Kapronczai, Dyrektor AKI, którzy podkreślali rolę Instytutu w analizie procesów zachodzących w węgierskim rolnictwie oraz znaczenie prowadzonych badań w procesie tworzenia polityki wobec wsi i rolnictwa. Dyrektor AKI wskazał również na wartość dodaną, jaką niesie współpraca z jednostkami naukowymi z krajów europejskich, w tym zwłaszcza z Europy Środkowo-Wschodniej i wyraził nadzieję, że będzie ona kontynuowana w kolejnych latach.

Podczas konferencji dr Marek Wigier wygłosił referat na temat przeobrażeń w sektorze przemysłu spożywczego w Polsce w sesji Developments in food processing, natomiast prof. Włodzimierz Rembisz reprezentował nasz kraj w debacie pt. Future of the Agro-Food Sector in CEE Economies.

Koleżankom i Kolegom z AKI serdecznie gratulujemy, życzymy wielu dalszych sukcesów w pracy naukowo-badawczej oraz owocnej współpracy z pracownikami IERiGŻ-PIB!

PROGRAM KONFERENCJI – PDF

W 2014 roku ukazała się książka, będąca studium porównawczym sektorów żywnościowych Polski i Węgier pt. Structural Changes in Polish and Hungarian Agriculture since EU Accession: Lessons Learned and Implications for the Design of Future Agricultural Policies

Lista plików:

Utworzył
Ewa Sierakowska
2014-10-20
Opublikował
Ewa Sierakowska
2014-10-20
Modyfikacja
Ewa Sierakowska
2014-10-21
Odwiedzin: 7350