Wydaje się że używasz starej wersji przeglądarki! Rekomendowane przeglądarki (lub w wersji wyższej): Internet Explorer 9 v.9 Mozila Firefox 8 v.8 Google Chrome 15 v.15
Informacje o cookies
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce cookies"

XV Kongres Europejskiego Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnych (EAAE)

2017-09-06

W dniach 29.08-1.09.2017 w Parmie (Włochy) odbył się XV Kongres Europejskiego Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnych (EAAE) pt. Towards Sustainable Agri-Food Systems: Balancing between Markets and Society. Kongres EAAE, organizowany co trzy lata, jest jednym z najważniejszych wydarzeń naukowych w środowisku ekonomistów rolnych i każdorazowo gromadzi niemal tysiąc przedstawicieli ośrodków badawczych, organizacji społecznych, instytucji publicznych i praktyków z Europy i całego świata. Jest okazją do omówienia najnowszych badań i najbardziej aktualnych problemów rozwoju obszarów wiejskich, rolnictwa oraz przemysłu spożywczego, zarówno z perspektywy lokalnej, jak i międzynarodowej. Tematem przewodnim tegorocznego kongresu były zrównoważone systemy rolno-żywnościowe.

Więcej informacji o Kongresie znajduje się na stronie: http://www.eaae2017.it/

W tym wydarzeniu nie zabrakło przedstawicieli naszego Instytutu:

mgr Marcin Adamski oraz dr Michał Dudek zaprezentowali referat pt. Short-term economic effects of manager’s change in cooperative farms in Poland (podczas sesji P.S 2.3: Cooperatives and Producers Organisations)

dr hab. Adam Wąs, prof. IERiGŻ-PIB zaprezentował referat przygotowany wraz z dr. Pawłem Kobusem (SGGW) pt. Disparities in Polish Agriculture (w sesji P.S 4.3: Land Use, Land Markets and Structural Change)

dr hab. Renata Grochowska, prof. IERiGŻ-PIB zaprezentowała referat przygotowany wraz z dr Katarzyną Kosior (WSE im. J. Tischnera w Krakowie) pt. Prospects for Big Data Applications in the Dairy Supply Chain in Poland (podczas sesji P.S 5.1: Supply Chain and Value Chain Management)

dr hab. Szczepan Figiel, prof. IERiGŻ-PIB, zaprezentował referat (współautorami którego są mgr Justyna Kufel-Gajda oraz dr Mariusz Hamulczuk) pt. Interconnectedness between Markups and Output Cyclicalities in the Polish Food Processing Industry (podczas sesji P.S 5.4: Competitiveness and Marketing)

dr hab. Szczepan Figiel, prof. IERiGŻ-PIB zaprezentował również referat pt. Traditional food products and the current consumer and food product innovation trends: The case of Poland (w sesji P.S 6.2: Food Marketing)

Przedstawiciele Instytutu byli również inicjatorami specjalnej sesji pt. Networks, Social Innovations and Short Food Supply Chains (O.S. 8.5.), zorganizowanej w ramach współpracy sieci badawczej European Rural Development Network (ERDN).

Sesja obejmowała 3 wystąpienia naukowców reprezentujących instytucje naukowo-badawcze z Polski, Włoch, Holandii i Węgier. Dr Barbara Wieliczko, dr Marek Wigier i dr Paweł Chmieliński zaprezentowali referat pt. Short Food Supply Chains As A Way For Diversifying Farmers’ Economic Activity.

Sesji przewodniczył dr Paweł Chmieliński a rolę dyskutanta pełnił prof. Jerzy Wilkin (IRWiR PAN).

Więcej informacji o sesji na stronie ERDN: http://www.erdn.eu/conference/eaae2017/

Pełen program kongresu znajduje się pod adresem: https://www.conftool.com/eaae2017/index.php?page=browseSessions&mode=table&presentations=show

 

Utworzył
Ewa Sierakowska
2017-09-06
Opublikował
Ewa Sierakowska
2017-09-06
Modyfikacja
Ewa Sierakowska
2017-09-06
Odwiedzin: 875