Wydaje się że używasz starej wersji przeglądarki! Rekomendowane przeglądarki (lub w wersji wyższej): Internet Explorer 9 v.9 Mozila Firefox 8 v.8 Google Chrome 15 v.15
Informacje o cookies
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce cookies"

Poza serią

Wyniki ekonomiczne wybranych produktów rolniczych w 2018 roku

Autorzy:
Aldona Skarżyńska
Rok publikacji
2019
Miejsce wydania:
Warszawa
Stron:
102
Oprawa:
A4
ISBN:
978-83-7658-808-7
ISSN:
DOI:
Objętość:
ark. wyd. 6,17
cena:
25,00 zł (wersja elektroniczna)
25,00 zł (wersja papierowa)

Opis:

Publikacja jest kolejną edycją pozycji prezentującej koszty produkcji oraz wyniki produkcyjne i ekonomiczne wybranych produktów rolniczych w zależności od skali ich produkcji w gospodarstwie. Prace w tym obszarze badawczym od wielu lat prowadzone są w Instytucie Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – Państwowym Instytucie Badawczym.

W 2018 roku przedmiotem badań były wyniki produkcyjno-ekonomiczne sześciu działalności produkcji roślinnej, tj. pszenicy ozimej, żyta, jęczmienia jarego, kukurydzy na ziarno, rzepaku ozimego oraz buraków cukrowych. Badania przeprowadzono korzystając z danych empirycznych zebranych w indywidualnych gospodarstwach rolnych, które prowadziły wymienione działalności. Gospodarstwa te były położone na terenie całego kraju, nie stanowiły jednak próby reprezentatywnej dla gospodarstw indywidualnych w Polsce prowadzących poszczególne działalności (np. uprawiających żyto). Wybrane zostały celowo z reprezentatywnej próby gospodarstw, która znajdowała się w polu obserwacji Polskiego FADN. Warunkiem doboru gospodarstw było prowadzenie wybranej do badań działalności, określona skala jej produkcji oraz zgoda rolnika na przeprowadzenie badań.

Głównym celem badań była ocena efektów produkcyjnych i ekonomicznych oraz identyfikacja czynników determinujących wyższy dochód z badanych rolniczych działalności produkcyjnych (produktów rolniczych). Zbadano także stopień zróżnicowania opłacalności produkcji pomiędzy grupami gospodarstw, tj. przedziałami skali, jak też w ich obrębie. Uzyskane wyniki nie wyczerpują w pełni zagadnień dotyczących opłacalności produkcji, stanowią jednak dobrą ilustrację sytuacji, pomimo względnego charakteru rozmiaru produkcji, który przyjęto za mały, średni i duży.

Realizacji celu badań podporządkowana została struktura pracy, na którą składają się cztery rozdziały. W pierwszym, na podstawie danych statystyki publicznej, przedstawiono wyniki produkcyjne i cenowe badanych produktów oraz wybrane informacje dotyczące uwarunkowań rynkowych w rolnictwie w 2018 roku. W rozdziale drugim omówiono metodykę badań i sposób prezentacji wyników. Rozdział trzeci przenosi dotychczasowe rozważania teoretyczne na grunt empiryczny, analizy dotyczyły głównie oceny opłacalności produkcji badanych produktów rolniczych. Natomiast w rozdziale czwartym zamieszczono wnioski końcowe z badań, które są podsumowaniem pracy. Uzupełnieniem części analitycznej jest aneks tabelaryczny (tabele: A.1-A.13), zawierający obszerny zestaw danych ilościowych i wartościowych opisujących badane działalności.