Wydaje się że używasz starej wersji przeglądarki! Rekomendowane przeglądarki (lub w wersji wyższej): Internet Explorer 9 v.9 Mozila Firefox 8 v.8 Google Chrome 15 v.15
Informacje o cookies
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce cookies"

Poza serią

Wyniki ekonomiczne wybranych produktów rolniczych w 2019 roku

Autorzy:
Aldona Skarżyńska
Rok publikacji
2020
Miejsce wydania:
Warszawa
Stron:
102
Oprawa:
A4
ISBN:
978-83-7658-847-6
ISSN:
DOI:
Objętość:
6,20 ark. wyd.
cena:
45,00 zł (wersja elektroniczna)
45,00 zł (wersja papierowa)

Opis:

Publikacja jest kolejną edycją publikacji prezentującej koszty produkcji oraz wyniki produkcyjne i ekonomiczne produktów rolniczych w zależności od skali ich produkcji w gospodarstwie. Prace w tym obszarze badawczym od wielu lat prowadzone są w Instytucie Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – Państwowym Instytucie Badawczym. 

W 2019 roku przedmiotem badań były wyniki produkcyjno-ekonomiczne trzech działalności produkcji zwierzęcej, tj. krów mlecznych, bydła rzeźnego i tuczników. Dane empiryczne zebrano w indywidualnych gospodarstwach rolnych położonych na terenie całego kraju. Zostały one wybrane celowo z reprezentatywnej próby gospodarstw, która znajdowała się w polu obserwacji Polskiego FADN. Warunkiem doboru gospodarstw było prowadzenie wybranej do badań działalności, określona skala jej produkcji oraz zgoda rolnika na przeprowadzenie badań.