Wydaje się że używasz starej wersji przeglądarki! Rekomendowane przeglądarki (lub w wersji wyższej): Internet Explorer 9 v.9 Mozila Firefox 8 v.8 Google Chrome 15 v.15
Informacje o cookies
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce cookies"

Publikacje Programu Wieloletniego 2005-2009

Nr 16 Import produktów rolno-spożywczych uznanych za wrażliwe

Autorzy:
Bożena Nosecka
Rok publikacji
2005
Miejsce wydania:
Warszawa
Stron:
49
Oprawa:
B5, miekka
ISBN:
83-89666-29-4
ISSN:
DOI:
Objętość:
cena:
bezpłatna wersja elektroniczna

Opis:
Publikacja dostępna tylko w wersji elektronicznej. Celem opracowania jest przedstawienie zmian rozmiarów importu i cen importowych produktów rolno-spożywczych, które zgłoszone zostały przez Polskę do Światowej Organizacji Handlu (WTO), jako produkty wymagające głębszej ochrony. Ochrona ta polega na możliwości stosowania w imporcie (od 1995 r.) tzw. Specjalnej Klauzuli Ochronnej (SSG). Klauzula ta upoważnia kraje należące do WTO do nakładania w przywozie produktów uznanych za wrażliwe dodatkowych ceł w sytuacji, gdy import realizowany jest powyżej tzw. wielkości progowej, lub gdy ceny importowe kształtują się poniżej tzw. cen progowych. Oba te parametry ustalane są przez kraje należące do WTO w poszczególnych latach, a zastosowane w imporcie dodatkowe cła obowiązywać mogą do końca roku kalendarzowego, niezależnie od okresu roku, w którym podjęta jest decyzja o zastosowaniu tego instrumentu ochrony rynku. Cła dodatkowe nie mogą być stosowane, gdy import produktów uznanych za wrażliwe mieści się w tzw. kwotach dostępu do rynku, ustalonych przez poszczególne kraje i zgłoszonych do WTO. Przed integracją Polska wielokrotnie korzystała z możliwości nakładania ceł dodatkowych w imporcie produktów uznanych za wrażliwe. Cłami dodatkowymi obciążany był głównie import: kwiatów ciętych (róż i chryzantem), mięsa drobiu, koncentratu pomidorowego, cukru białego, mięsa wieprzowego, szyszek chmielowych czy masła.