Wydaje się że używasz starej wersji przeglądarki! Rekomendowane przeglądarki (lub w wersji wyższej): Internet Explorer 9 v.9 Mozila Firefox 8 v.8 Google Chrome 15 v.15
Informacje o cookies
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce cookies"

Publikacje Programu Wieloletniego 2005-2009

Nr 73 Ewolucja rynku mięsnego i jej wpływ na proces transmisji cen

Autorzy:
Jadwiga Seremak-Bulge, Jerzy Rembeza, Roman Urban, Krystyna Świetlik, Hanna Górska-Warsewicz, Danuta Rycombel, Mira Kobuszyńska, Magdalena Talarek
Rok publikacji
2007
Miejsce wydania:
Warszawa
Stron:
245
Oprawa:
B5, miekka
ISBN:
978-83-60798-18-8
ISSN:
DOI:
Objętość:
cena:
bezpłatna wersja elektroniczna

Opis:
Publikacja dostępna tylko w wersji elektronicznej. Opracowanie jest kolejną, przewidzianą w programie wieloletnim, analizą zmian, jakie nastąpiły na podstawowych rynkach rolnych oraz ich wpływu na relacje ekonomiczne zachodzące między uczestnikami rynku na poszczególnych poziomach łańcucha żywnościowego. Celem opracowania jest analiza procesów dostosowawczych jakie miały miejsce na krajowym rynku mięsa w latach 1991-2007 w sferze popytu i podaży, handlu zagranicznym oraz w strukturach produkcyjnych i rynkowych, a także ich wpływu na ceny, relacje cen oraz proces ich transmisji. Znajomość tych zależności, wydaje się niezbędna dla rozumienia procesów zachodzących na podstawowych rynkach rolnych. Jest to szczególnie ważne obecnie, kiedy polskie rolnictwo włączone zostało do jednolitego rynku europejskiego, a Wspólna Polityka Rolna zmierza stopniowo ku liberalizacji, otwierając wspólnotowe rynki rolno-żywnościowe na rynek światowy, podlegający procesom globalnym.