Wydaje się że używasz starej wersji przeglądarki! Rekomendowane przeglądarki (lub w wersji wyższej): Internet Explorer 9 v.9 Mozila Firefox 8 v.8 Google Chrome 15 v.15
Informacje o cookies
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce cookies"

Poza serią

Wyniki ekonomiczne wybranych produktów rolniczych w 2015 roku

Autorzy:
Aldona Skarżyńska
Rok publikacji
2016
Miejsce wydania:
Warszawa
Stron:
112
Oprawa:
A4
ISBN:
978-83-7658-677-9
ISSN:
Objętość:
ark. wyd. 6,89
cena:
21,00 zł (wersja elektroniczna)
21,00 zł (wersja papierowa)

Opis:

Przedmiotem badań w 2015 roku było sześć działalności produkcji roślinnej, tzn. jęczmień jary, kukurydza na ziarno, ziemniaki jadalne, łubin słodki, groch pastewny oraz soja. Badania przeprowadzono korzystając z danych empirycznych zebranych w indywidualnych gospodarstwach rolnych, które prowadziły wymienione działalności. Gospodarstwa te były położone na terenie całego kraju, nie stanowiły jednak próby reprezentatywnej dla grup gospodarstw indywidualnych w Polsce realizujących określoną produkcję (np. uprawiających jęczmień jary). Wybrane zostały w sposób celowy z reprezentatywnej próby gospodarstw, która znajduje się w polu obserwacji Polskiego FADN. W związku z tym na średnie wyniki uzyskane w badanym zbiorze gospodarstw wpływ ma wyłącznie struktura tego zbioru (biorąc pod uwagę rozmiar produkcji poszczególnych działalności) oraz wyniki w wyodrębnionych grupach. Dla potrzeb analizy, gospodarstwa te pogrupowano według skali produkcji badanych rolniczych działalności produkcyjnych.
Uzupełnieniem części analitycznej jest aneks tabelaryczny (tabele: A.1-A.19), zawierający bogaty zestaw danych empirycznych charakteryzujących badane działalności. Informacje te przedstawiono średnio dla ogółu gospodarstw w badaniach oraz dla wydzielonych przedziałów skali uprawy poszczególnych działalno
ści.