Wydaje się że używasz starej wersji przeglądarki! Rekomendowane przeglądarki (lub w wersji wyższej): Internet Explorer 9 v.9 Mozila Firefox 8 v.8 Google Chrome 15 v.15
Informacje o cookies
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce cookies"

Studia i Monografie

Nr 156 Zanieczyszczenia biologiczne i chemiczne jako problem bezpieczeństwa żywności

Autorzy:
Bożena Gulbicka
Rok publikacji
2012
Miejsce wydania:
Warszawa
Stron:
278
Oprawa:
B5
ISBN:
978-83-7658-341-9
ISSN:
0239-7102
DOI:
Objętość:
16,04 ark. wyd.
cena:
30,00 zł (wersja elektroniczna)

Opis:

 

Celem pracy jest przedstawienie ryzyka dla zdrowia a nawet życia ludzi, jakie może stwarzać żywność z powodu skażeń biologicznych i che­micznych na tle uregulowań prawnych dotyczących bezpieczeństwa żywności. Przedmiotem ba­dań były gospodarstwa objęte systemem Polskiego FADN w 2008 r. Zasoby danych uzupełniono o opinie 110 rolników z województwa wielkopolskiego. W pracy wykorzystano akty prawne doty­czące bezpieczeństwa żywności – prawo unijne i polskie, literaturę przedmiotu o zagrożeniach dla zdrowia i życia ludzi, jakie stanowią zanieczyszczenia biologiczne i chemiczne żywności. Ponadto w ocenie bezpieczeństwa żywności posłużono się wynikami kontroli żywności przeprowadzonej przez Państwową Inspekcję Sanitarną, wynikami monitoringu zanieczyszczeń żywności prowa­dzonego przez różne kompetentne instytucje oraz raportem Komisji Europejskiej o działaniu Sys­temu Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach.