Opis:
Monografia przedstawia wyniki badań naukowych zrealizowanych w ramach programu badawczego IERiGŻ-PIB pt. Program Wieloletni 2015-2019 „Rolnictwo polskie i UE 2020+. Wyzwania, szanse, zagrożenia, propozycje”.
DOI:10.30858/pw/9788376587097
Celem pracy jest ocena konkurencyjności polskich producentów żywności i jej wybranych determinant.
ROZDZIAŁY:
DOI:10.30858/pw/9788376587097.1
Kosior K., 2018: Wpływ uwarunkowań makroekonomicznych, politycznych i społecznych na konkurencyjność sektora żywnościowego w Polsce w kontekście procesów globalnych, w: Konkurencyjność polskich producentów żywności i jej determinanty (3), (red. I. Szczepaniak), seria „Monografie Programu Wieloletniego”, nr 67, IERiGŻ-PIB, Warszawa, s. 9-44.
DOI:10.30858/pw/9788376587097.2
Szczepaniak I., 2018: Przewagi komparatywne w polskim handlu produktami rolno-spożywczymi, w: Konkurencyjność polskich producentów żywności i jej determinanty (3), (red. I. Szczepaniak), seria „Monografie Programu Wieloletniego”, nr 67, IERiGŻ-PIB, Warszawa, s. 45-80.
DOI:10.30858/pw/9788376587097.3
Ambroziak Ł., 2018 : Ceny relatywne w polskim eksporcie produktów rolno-spożywczych do krajów Unii Europejskiej, w: Konkurencyjność polskich producentów żywności i jej determinanty (3), (red. I. Szczepaniak), seria „Monografie Programu Wieloletniego”, nr 67, IERiGŻ-PIB, Warszawa, s.81-106.
DOI:10.30858/pw/9788376587097.4
Bułkowska M., 2018: Umowy o wolnym handlu UE z Ukrainą, Gruzją i Mołdawią a konkurencyjność polskich producentów żywności, w: Konkurencyjność polskich producentów żywności i jej determinanty (3), (red. I. Szczepaniak), seria „Monografie Programu Wieloletniego”, nr 67, IERiGŻ-PIB, Warszawa, s. 107-131.
DOI:10.30858/pw/9788376587097.5
Tereszczuk M., 2018: Działalność promocyjna jako czynnik konkurencyjności polskich producentów żywności, w: Konkurencyjność polskich producentów żywności i jej determinanty (3), (red. I. Szczepaniak), seria „Monografie Programu Wieloletniego”, nr 67, IERiGŻ-PIB, Warszawa, s. 132-151.
DOI:10.30858/pw/9788376587097.6
Henryk Runowski, Wicki L.: Postęp biologiczny w rolnictwie i jego wpływ na konkurencyjność producentów rolnych, w: Konkurencyjność polskich producentów żywności i jej determinanty (3), (red. I. Szczepaniak), seria „Monografie Programu Wieloletniego”, nr 67, IERiGŻ-PIB, Warszawa, s. 152-197.
Data publikacji: 10.04.2018