Wydaje się że używasz starej wersji przeglądarki! Rekomendowane przeglądarki (lub w wersji wyższej): Internet Explorer 9 v.9 Mozila Firefox 8 v.8 Google Chrome 15 v.15
Informacje o cookies
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce cookies"

Publikacje Programu Wieloletniego 2005-2009

Nr 44 Wpływ dopłat bezpośrednich i innych instrumentów Wspólnej Polityki Rolnej na polskie rynki rolno-spożywcze

Autorzy:
Sławomir Gburczyk (red.)
Rok publikacji
2006
Miejsce wydania:
Warszawa
Stron:
109
Oprawa:
B5, miekka
ISBN:
83-89666-72-3
ISSN:
DOI:
Objętość:
cena:
bezpłatna wersja elektroniczna

Opis:
Publikacja dostępna tylko w wersji elektronicznej. Oddawany do rąk Czytelnika raport jest drugim z kolei opracowaniem wykonanym w ramach realizacji zadania badawczego ?Ocena wpływu Wspólnej Polityki Rolnej na rynki rolne?, będącego częścią tematu badawczego ?Polski sektor żywnościowy w pierwszych latach członkostwa?. Temat ten jest z kolei częścią Programu Wieloletniego na lata 2005-2009 ? ?Ekonomiczne i społeczne uwarunkowania rozwoju polskiej gospodarki żywnościowej po wstąpieniu Polski do Unii Europejskiej?. Prezentowany tu raport jest pracą zbiorową, w której poszczególne rozdziały prezentują wpływ WPR, ze szczególnym uwzględnieniem dopłat bezpośrednich na główne rynki rolne i spożywcze w Polsce. Prezentowana jest więc kolejno sytuacja na rynku zbóż (mgr inż. Wiesław Łopaciuk), cukru (dr Łucja Chudoba), mleka i jego przetworów (prof. dr hab. Zygmunt Smoleński), mięsa i jego przetworów (mgr inż. Danuta Rycombel), owoców i warzyw (mgr Janusz Mierwiński i mgr inż. Tomasz Smoleński), skrobi ziemniaczanej (mgr Wiesław Dzwonkowski) oraz napojów i produktów wtórnego przetwórstwa spożywczego (prof. dr hab. Roman Urban). Odrębny fragment poświęcony jest analizie wpływu polityki jakościowej Unii Europejskiej na przemiany strukturalne w polskim mleczarstwie. Rozdział ten prezentuje swoiste ?spojrzenie z zewnątrz?, gdyż jego autorka, dr Agata Pieniądz jest pracownicą Leibnitz Institut fur Agrarentwicklung In Mittel ? und Osteuropa (Instytut Rozwoju Rolnictwa Europy Środkowej i Wschodniej) w Halle. Raport kończy podsumowanie oceniające syntetycznie wpływ dopłat wyrównawczych na polskie rynki rolno-spożywcze (dr Sławomir Gburczyk).